Chaber bławatek

W naszym kraju traktowany jest jako pospolity chwast, aczkolwiek bardzo urokliwy. Najczęściej widzimy go wśród zbóż, gdzie wyraźnie odcina się swoim niebieskim kolorem od złocistych łanów. Nie ma wielkich wymagań, potrafi rosnąć na największych nieużytkach, na miedzach pól i na rowach przydrożnych.

Podobnie jak polny mak jest nieodłącznym detalem polskiego krajobrazu. Jest podziwiany przez miłośników pięknej przyrody, niektórzy wprowadzają go do swoich ogrodów ozdobnych pielęgnując przez cały sezon. Doceniany jest również przez zielarzy, którzy potrafią w nim dostrzec same dobre właściwości. Chaber bławatek ma w zielarstwie duże znaczenie, bo fachowo spreparowany przeznaczony jest do użycia w różnych stanach chorobowych jako lek pomocniczy. Wiele osób zbiera też kwiaty chabrów i suszy je, żeby móc potem wykorzystać do mieszanek ziołowych i spożywać w formie herbatek. Stosuje się także wyciągi i napary.

Na pozyskiwanie chabrowych kwiatów ma niewątpliwie wpływ popularyzacja ziół w społeczeństwie, powrót do naturalnych metod leczenia i moda na ekologię. Z dużym rozmachem zostają one też wprowadzane do kuchni, gdzie cieszą się powodzeniem. Mając rzesze zwolenników chaber bławatek ma również wrogów, którzy widzą w nim jedynie trudny do zlikwidowania chwast przeszkadzający w uprawach zbóż i roślin okopowych.

W ciężkiej pracy rolnika jest on rzeczywiście problemem, który wymusza zastosowanie środków chemicznych, bo bez nich uprawiane rośliny marnieją. Zmasowany wysiew chwastów potrafi niestety zdecydowanie umniejszyć plony. Preparatem, który skutecznie sobie z nimi poradzi jest Chwastox.