Chwasty w pszenicy-jak się rozwijają?

Już od momentu posiania pszenicy trzeba wnikliwie obserwować jej rozwój. Zawsze wraz ze wzrastaniem zboża pojawiają się małe siewki chwastów, bo mają do tego dobre warunki po przygotowaniu gleby do zasiewów. Koniecznie należy zapobiegać ich rozwojowi, bo to szkodzi uprawom. W pszenicy lubi się rozwijać np. chaber bławatek, przytulia, fiołek czy bylica pospolita. Wszystkie one są rywalami dla najważniejszego na naszych terenach zboża, każdy rośnie w innym tempie, z różną siłą i obejmuje różnej wielkości obszary w uprawach. W pierwszym stadium rozwoju są najłatwiejsze do zwalczenia, wyrośnięte stanowią już większy problem. Solidnie zachwaszczone pole wymaga zastosowania dużo większej ilości substancji aktywnej niszczącej chwasty.

Zaobserwowane pierwsze niepożądane rośliny poddaje się jak najszybciej opryskom, które je skutecznie likwidują. Różnorodność chwastów uniemożliwiających prawidłowy rozwój upraw zbożowych spowodowała powstanie wielu środków chemicznych pozwalających je zniszczyć. W zależności od rodzaju chwastów i od fazy ich rozwoju rolnicy dobierają odpowiednie preparaty. Są to zazwyczaj herbicydy ze skuteczną substancją czynną. Wiele firm produkuje preparaty dedykowane konkretnym chwastom. Najlepsze efekty rolnicy osiągają wtedy, gdy opryskują swoje pola bardzo wcześnie.

Już jesienią powinien być wykonany oprysk zbóż ozimych, bo oczekiwanie z tą czynnością do wiosny pozwala na to, by chwasty osiągnęły duże rozmiary. Dzięki jesiennemu opryskowi zboże na wiosnę nie musi konkurować z chwastami.