Nawozy przeciw zakwaszeniu gleby

Zakwaszona gleba to problem, z którym już od lat borykają się wszyscy uprawiający ziemię. Zasięg tego zjawiska jest bardzo duży, bo obejmuje obszar całego naszego kraju. Wpływ na taki niekorzystny stan mają zanieczyszczenia przemysłowe i komunikacyjne, ale także stosowane regularnie nawozy mineralne o właściwościach zakwaszających. Dla plantatorów, którzy uprawiają podstawowe zboża tj. żyto, pszenicę, owies, jęczmień oraz kukurydzę i rośliny okopowe zakwaszenie jest znaczącym i kłopotliwym zjawiskiem. Zobligowani są do tego, by jak najskuteczniej odkwaszać grunty, ale bez pomocy zewnętrznych instytucji państwowych jest to niezwykle kosztowne. Na wielkie obszary przeznaczone pod uprawy potrzebne są równie wielkie ilości preparatów wapniowych, które mają wpływ na strukturę gleby. Niestety problem zakwaszenia zwiększa się z roku na rok i wpływa niekorzystnie na plonowanie.

Posiadacze ogrodów i działek nie odczuwają aż tak bardzo tych globalnych kłopotów. Najczęściej hodują u siebie rośliny ozdobne, których znakomita większość toleruje kwaśne podłoże, zwłaszcza iglaki, rododendrony, azalie czy hortensje. Dla tych natomiast, które lubią gleby zasadowe, są w stanie na małej powierzchni ziemi zorganizować miejsce używają do tego nawozów zasobnych w wapń. Odkwaszanie gruntów najlepiej wykonywać wczesną wiosną, kiedy to rozrzucony na wilgotną, często jeszcze zmarzniętą i twardą ziemię, nawóz wapniowy powoli uwalnia się w głębsze jej struktury i poprawia kondycję gruntów uprawnych.